Как да разберем кога главоболието е причина на подлежащо заболяване?

Вторичните главоболия възникват в хода на друго заболяване

28.07.2022 | 23:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Как да разберем кога главоболието е причина на подлежащо заболяване?

Главоболието е един от най-често срещаните симптоми в лекарската практика, като проявата му не се свързва само с неврологични заболявания, но и редица други, част от които и системни. Нарастващата му честота в съвременния начин на живот го превръща в един от водещите клинични проблеми, като не е рядкост правилната диагноза да представлява предизвикателство пред клиницистите.

Вторичните главоболия възникват в хода на друго заболяване, като обикновено се съпровожда с други "алармиращи" симптоми, които насочват към нуждата от по-задълбочен подход. Най-често се изразяват във внезапно начало на главоболието, прогресиращ характер, наличие на силна и нетърпима болка, която често се провокира от физическо усилие. Други симптоми са гадене, повръщане, висока температура, промени в съзнанието, огнищна неврологична симптоматика и други.

При травми на главата или в областта на шията - главоболието е със стягащ характер, най-често болката е тъпа, като се засилва обикновено вечер. Пациентите съобщават още и за усещане за тежест.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Rixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК