Нощно изпотяване: Сигнал за здравословен проблем или последствие от горещините?

За да облекчите изпотяването през нощта, ограничете приема на алкохол

24.07.2022 | 17:29 Редактор: Петя Кръстева
Нощно изпотяване: Сигнал за здравословен проблем или последствие от горещините?

Изпотяването е начин тялото да се охлади. Това е естествен механизъм, който помага на организма да поддържа здравословни стойности на вътрешната температура. To става по-интензивно при усилена дейност. Може да се появи и през нощта през горещите летни месеци, когато температурите са значително по-високи.

Нощното изпотяване обаче може да е признак и на други здравословни проблеми. Възможно е то да се превърне в голям проблем, ако спите до някого. Контролирането му е невъзможно и в повечето случаи няма нищо общо с външната температура. 

Причините за нощно изпотяване могат да бъдат изключително разнообразни.

Менопауза 

Менопаузата е период от живота на всяка жена. Той настъпва в различен момент при дамите и може да варира от 40-те до 50-те години от живота. В този период менструалният цикъл постепенно спира, което е белязано от драстични хормонални промени. Именно те са в основата на появата на обилно нощно изпотяване. 

За да облекчите изпотяването през нощта, ограничете приема на алкохол, кофеинови напитки, пикантни храни. 

Някои лекарства 

Приемът на някои медикаменти може да е в основата на нощното изпотяване. Лекарства за хипертония или антидепресанти са сред обичайните заподозрени при такъв проблем. Някои от страничните им ефекти са свързани със засягане на центровете в мозъка, които регулират секрецията на потните жлези и управлението на телесната температура.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК