Храненето на кучетата със сурово месо води до заразяването им с ешерихия коли

Така животните много често се превръщат в резервоари и носители на потенциално опасни за хората микроби

22.07.2022 | 22:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Храненето на кучетата със сурово месо води до заразяването им с ешерихия коли

Британски биолози откриха първи доказателства, че храненето на кучета със сурово месо от супермаркети често води до заразяване на любимците с патогенни щамове на ешерихия коли (E. coli), които са резистентни на повечето антибиотици, съобщиха от пресслужбата на Бристолския университет, цитиран от британските медии.

"Трябва да направим всичко възможно, за да спрем разпространението на опасни разновидности на E. coli, устойчиви на антибиотици и други подобни патогени. Нашето проучване показа, че премахването на суровото месо от менюто на кучетата ще бъде важна стъпка към решаването на този проблем", казва професор Матю Евисън от Бристолския университет. 

Изследователите установяват, че повечето кучета, чиито чревни бактерии са били резистентни към флуорохинолони, тетрациклин, амоксицилин и стрептомицин, понякога консумират сурово месо. Това се оказва еднакво вярно за зрели, по-възрастни кучета, както и за 16-седмични бебета, информира БТА.

Вероятността от наличието на бактерии в храносмилателната система на домашните любимци нараства с около четири пъти, ако собствениците хранят кучетата със сурово месо. В резултат на това те много често се превръщат в резервоари и носители на потенциално опасни за хората микроби, които не се повлияват от повечето антибиотици.

Поради тази причина учените призовават собствениците на кучета да се откажат от практиката да ги хранят със сурово месо, закупено от супермаркет, и да използват специална храна за това. Професор Евисън и колегите му се надяват, че подобни мерки значително ще забавят разпространението и еволюцията на супермикроби, опасни за хората. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК