Защо Великобритания ограничава популацията на сиви катерици чрез контрацептиви?

Вредят на горите и са сред основните причини за изчезването на червените катерици

11.07.2022 | 13:18 Редактор: Ирена Бакърджиева
Защо Великобритания ограничава популацията на сиви катерици чрез контрацептиви?

Програма за ограничаване на популацията на сиви катерици във Великобритания чрез перорални контрацептиви дава обнадеждаващи резултати, обявиха учените от проекта, цитирани от ДПА.

Министърът на околната среда Ричард Бениън определи инвазивния вид сиви катерици като "вредители", които "нанасят невиждани щети" на британската провинция. Той каза, че трябва да се открие нов начин за справяне с тях чрез одобрената от правителството програма, изпълнявана от организациите UK Squirrel Accord (UKSA) and the Animal и Plant Health Agency (Apha).

Бениън посочи, че "важното изследване върху оралната контрацепция показва обещаващи резултати, които могат да помогнат за премахването на сивите катерици от Обединеното кралство по несмъртоносен начин и за възстановяването на обичаните от нас червени катерици", пише БТА.

С лабораторни опити, финансирани от UKSA, се търсят подходящи орални контрацептиви за ограничаване на популацията на сивите катерици редом със специални места за хранене, които да са достъпни само за животните от този вид. Властите отчитат успех в усилията за изолиране на този вид катерици, така че само те да могат да поемат противозачатъчните, обясниха учените.

Сивите катерици вредят на горите, като обелват кората на младите дървета, особено на широколистните като дъб, който е екологично значим за съществуването на множество други видове. Те са и сред основните причини за изчезването на червените катерици в големи райони във Великобритания.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
хахах
преди 1 година