Учени казаха защо не трябва да пием кафе преди пазаруване

Кофеинът е мощен стимулант

10.07.2022 | 22:45 Редактор: Искра Ангелова
Учени казаха защо не трябва да пием кафе преди пазаруване

Изследване на екип учени от Университета в Южна Флорида установи, че пиенето на кафе преди пазаруване може да ви накара да похарчите повече пари. За него съобщават от Science Daily.

При експериментите става ясно, че хората, които са изпили една чаша кафе с кофеин около 100 мг преди пазаруване, са похарчили с около 50% повече пари и са купили около 30% повече стоки от тези, които са пили вода или кафе без кофеин. Според наблюденията обичайно се закупуват в повече стоки, които не са от първа необходимост за домакинството, като ароматизирани свещи и парфюми.

Този експеримент е направен и при онлайн пазаруване. Резултатите са сходни. Хората, които са пили кафе с кофеин, са били по-склонни да купуват вещи, които могат да се определят като импулсивна покупка, като например масажор. Тези, които са пили кафе без кофеин, са пазарували по-практично, например тетрадки. Учените си го обясняват с това, че кофеинът е мощен стимулант. Той освобождава допамин в мозъка, който възбужда ума и тялото. Това води до усещането за повече енергия, повишава импулсивността и намалява самоконтрола. Така и консумацията на кафе води до импулсивно пазаруване на не винаги необходими вещи. Съответно това се изразява в по-големи парични разходи, информира "Труд".

Затова учените препоръчват да ограничите консумацията на кафе, ако ви предстои пазаруване, дори да е онлайн. Когато видите да се предлага кафе пред вратите на някой магазин, имайте едно на ум. Това може да не е свързано с вашето удобство или определена печалба, а да представлява маркетингова стратегия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК