Какво представлява ракът на кожата и как да се предпазим?

Заболяването засяга хора с всякакъв цвят на кожата

26.06.2022 | 16:14 Редактор: Теодора Патронова
Какво представлява ракът на кожата и как да се предпазим?

Ракът на кожата е най-често срещаният вид рак според Американското раково дружество. Повечето видове рак на кожата са предотвратими.

Трите основни типа рак на кожата са:

Базалноклетъчен карцином: базалноклетъчният карцином започва да се развива в базалните клетки - тип клетки в кожата, които произвеждат нови кожни клетки, когато старите умират. 

Плоскоклетъчен карцином: това е често срещана форма на рак на кожата, която се развива в плоските клетки, които изграждат средния и външния слой на кожата. 

Меланом - той представлява само около 1% от рака на кожата, но причинява повечето смъртни случаи от рак на кожата, показва Американското раково дружество. Меланомите се развиват в клетките, които произвеждат меланин - пигментът, който придава цвета на кожата. 

Ракът на кожата засяга хора с всякакъв цвят на кожата, включително тези с по-тъмна кожа. Въпреки това, наличието на по-малко пигмент в кожата осигурява по-малко защита от вредното UV лъчение. При хора с руса или рижава коса и светли очи, при които лесно се появяват лунички и по-лесно възниква слънчево изгаряне, е много по-вероятно да се развие рак на кожата, отколкото при хора с по-тъмна кожа.

Може да се намали рискът от рак на кожата, като се ограничи или избягва излагането на ултравиолетова или UV радиация, със следните стъпки:

Да се излага излагането на слънчева светлина в обедните часове;

Редовна целогодишна употреба на слънцезащитен крем;

Носене на подходящо облекло;

Препоръчително е да се избягват солариумите;

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК