Скандинавски метод за сън - какво представлява и как ни помага

Колкото по-често се будите през нощта, толкова по-некачествен и непълноценен е сънят ви

21.06.2022 | 06:30 Редактор: Жаклина Иванова
Скандинавски метод за сън - какво представлява и как ни помага

Сънят може да е истинско предизвикателство, когато спите с половинката си заедно в едно легло. Двойките спят заедно и в това има една дълбока интимност, създаваща прекрасно чувство на близост с човека, когото обичате. Обикновено двойките използват едно одеяло, с което се завиват през нощта. Оттук тръгват и неудобствата и проблемите по време на сън.

Вероятно неведнъж сте се будили, защото партньорът ви хърка, върти се и ви издърпва одеялото. На пръв поглед това може да ви се стори като нормална част от ежедневието, с която се сблъскват почти всички двойки, но това е сериозна предпоставка за нарушаване на съня.

Колкото по-често се будите през нощта, толкова по-некачествен и непълноценен е сънят ви. Лошият и недостатъчен сън е основа за редица здравословни проблеми - физически, психически и емоционални. Недобрият сън може да ви направи нетрудоспособни, без енергия, да наруши процесите в организма ви, да доведе до повишени нива на стрес, проблеми с метаболизма, както и да повлияе много зле на връзката ви.

На помощ идва скандинавският модел на сън. Какво представлява той?

Скандинавският метод на сън представлява популярна практика в северните страни, като Дания, Норвегия, Швеция, Финландия, дори Германия и Исландия. Основната концепция, според realsimple.com, е спането на партньорите с отделни завивки. По този начин продължавате да делите едно легло, като истинска двойка, но премахвате пречките, които общото одеяло създава.

Тази стратегия е много печеливша и затова е така популярна. Методът е ефективен, защото проучванията са установили, че спането в общо легло, но с отделни завивки не прекъсва съня толкова често, колкото спането с обща завивка.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК