Увеличава ли риска от рак честата консумация на млечни продукти?

Редовната им консумация е свързана с повишен риск от развитие на лимфом

20.06.2022 | 13:23 Редактор: Ваня Кузманова
Увеличава ли риска от рак честата консумация на млечни продукти?

Цялостните доказателства до момента за това дали консумацията на млечни продукти влияе на риска от рак са непоследователни. Проучвания показват, че консумацията на млечни продукти може да бъде свързана с по-нисък риск от колоректален рак и по-висок риск от рак на простатата, но не е открита ясна връзка с рак на гърдата или други видове рак.

За да установят дали млечните продукти влияят по различен начин на риска от рак, изследователи от Института на Оксфорд по обществено здраве, Пекинския университет и Китайската академия на медицинските науки в Пекин, са провели проучване, публикувано в BMC Medicine.

Всеки участник е попълнил въпросник за това колко често консумира различни хранителни продукти, включително млечни продукти. Изследователите са категоризирали участниците в три групи: редовни потребители на млечни продукти - консумация поне веднъж седмично, месечни потребители на млечни продукти и хора, които никога или рядко консумират млечни продукти.

Участниците са били проследявани средно около 11 години и изследователите са използвали данни от националните регистри за рак и смъртност, както и здравноосигурителни записи, за да идентифицират нови диагнози за рак.

Хората, които консумират редовно млечни продукти, са имали значително по-голям риск от развитие на рак на черния дроб и гърдата. Редовната консумация на млечни продукти е свързана с повишен риск от развитие на лимфом, въпреки че това не е статистически значимо. Няма връзка между приема на млечни продукти и колоректален рак, рак на простатата или други изследвани видове рак.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК