fallback

Коя е хитрината, която да използвате за винаги бухнало тесто?

Поставете го в голяма купа, която е леко намазана с мазнина, за да не залепва

08.06.2022 | 22:56 Автор: Искра Ангелова

Приготвянето на печива с домашно тесто е вълнуващо, вкусно и сгряващо душата преживяване. Ако обичате да месите тесто и да печете вкусни печива с него, вероятно се надявате всеки път да втаса и бухне по възможно най-добрия начин. Но за съжаление, това невинаги се случва. Месенето и втасването на тестото са процеси, които изискват повече внимание към детайла, търпение, грижа, но и някои хитрини.

Всяко тесто изисква специфично време за омесване, за да стане меко, еластично и да удвои размера си. Температурата в помещението също е от голямо значение. Мястото, на което тестото втасва, трябва да е защитено от течение, да е топло и леко влажно. Невинаги можем да осигурим тези специални условия у дома.

С един лесен трик обаче можете да накарате тестото да бухва безотказно всеки път. Коя е хитрината, която да използвате за винаги чудесно втасало тесто?

Първо намажете тестото с малко зехтин или олио. Поставете го в голяма купа, която е леко намазана с мазнина, за да не залепва. Подгответе си найлоново фолио за покриване, също леко намазнено. Така ще предпазите тестото от залепване. Купата трябва да е достатъчно голяма, така че тестото да може най-малко да удвои размера си или да го утрои.

Фурната е вашата помощница в хитрината за бухване, която ще използвате. Не я пускайте, оставете я изключена и напълно студена.

На дъното на фурната поставете съд с вряща вода, току-що свалена от котлона. На по-горната решетка на фурната поставете омесеното и покрито с фолио тесто. Затворете плътно фурната и изчакайте между 60 и 90 минути магията да се случи, съветва az-jenata.bg.

Фурната е плътно затваряща се, което означава, че изпаренията от врялата вода ще наситят вътрешността ѝ. По този начин винаги ще можете да осигурите топла, влажна и защитена от течение среда, от която тестото се нуждае, за да втаса и да бухне безотказно всеки път.

Всяко печиво се получава перфектно, ако правите този трик при месене и втасване. Тестото ви ще бухва всеки път!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback