Добавете тези храни в менюто, ако спортувате активно през лятото

Добрата хидратация през летните месеци е от съществено значение

06.06.2022 | 12:30 Редактор: Теодора Патронова
Добавете тези храни в менюто, ако спортувате активно през лятото

Черешите и динята са вкусни и ги хапваме с удоволствие през късна пролет и лятото, те са една от най-добрите храни за активно спортуващите хора. 

Кои други летни храни да добавите към вашето меню, ако спортувате активно?

Червени чушки

Вкусните червени чушки са богати на витамин С, за който е известно, че е мощен антиоксидант. Витаминът играе ключова роля в синтеза на колаген, който е и един от най-важните протеини в нашето тяло за здравето и красотата на кожата и ставите. Освен това чушките имат малко калории, което ги прави чудесна храна след спорт.

Праскови

Прасковите ни осигуряват калий – важен минерал, който помага за поддържане на баланса на течностите в тялото, важен е за сърдечното здраве, енергийните ни нива, здравето на мускулите. 

Киви

Този тропически плод съдържа два от най-важните електролити – калий и магнезий, плюс антиоксиданти, които предотвратяват възпалението. Също така ни осигурява и ензима актинидин, който помага за усвояването на протеините, които консумираме. 

Горски плодове

Едни от най-добрите за спортуващи хора, които искат да бъдат в добра форма. Според западни изследвания, спортуващите, които консумират горски плодове преди и след продължителни тренировки, страдат по-малко от възпаления в тялото и оксидативен стрес, успяват да намалят болката в мускулите и се възстановяват по-бързо.

Цвекло

Друга храна, която можем да добавим към лятното си меню след добра тренировка е червеното цвекло. Смята се, че неговата умерена консумация спомага за увеличаване на притока на кръв и кислород към мускулите, че подобрява ефективността си по време на тренировки, спомага за поддържане на добър енергиен баланс.

Краставици

Добрата хидратация през летните месеци е от съществено значение, за да бъдем енергични в добра форма за спортни активности. Освен водата, специалисти препоръчват през лятото да обогатим менюто си с храни с високо съдържание на вода. 

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Кои са тези горски плодове? Сигнализирай за неуместен коментар