Ето какви грешки допускат жените докато спортуват

Различни дефицити пречат на добрите физически резултати

18.05.2021 | 13:02 Редактор: Жаклина Иванова
Ето какви грешки допускат жените докато спортуват

Тренировките и режимът на хранене са двата основни начина за борба с излишното тегло в стремежа на хиляди жени по света да изваят фигурата си. Ако сте активно спортуваща жена, която се бори с травми, забавяне на постигането на резултати и други трудности, може би проблемът не е точно във вида на тренировката ви.

Според скорошни изследвания, публикувани в списание Archivos Latinoamericanos de Nutrición и цитирани от prevention.com, начинът ви на хранене може да е в основата на различни дефицити, които пречат на добрите физически резултати.

Изследователите са прегледали резултатите от 42 независими проучвания, като са оценили ефекта от дефицита на калории, протеини, минерали, витамини върху ефективността при тренировка и в постигане на резултати.

Учените открили, че активно спортуващите и трениращи жени са много по-податливи на дефицит на желязо, калций, витамин D, отколкото трениращите мъже. Също така активните жени имат значително по-голяма нужда от магнезий, витамин B12 и фолиева киселина. Изброените витамини и минерали са най-често срещаните дефицити сред активно трениращите жени.

Изследователи са стигнали до заключението, че тези често срещани дефицити могат да играят съществена роля в наличието на така наречения синдром на триадата на жената спортист, а именно остеопороза, аменорея (липса на менструация) и ниски енергийни нива.

Учените отбелязват още, че комбинацията от тези здравословни проблеми често се дължи на недохранване, тъй като жените се стремят към отслабване, като в повечето случаи се хранят с бедна на калории храна. В допълнение тренировките причиняват прекомерно изразходване на мазнини и мускулни протеини в запас, което може да доведе до дефицит на важни витамини и минерали в тялото, както и да затрудни тяхното усвояване.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК