Как да разпознаем топлинното прегряване и какви незабавни мерки да вземем

То може да има наистина сериозни последици за организма

26.05.2022 | 14:12 Редактор: Искра Ангелова
Как да разпознаем топлинното прегряване и какви незабавни мерки да вземем

Топлинният удар или телесното прегряване са състояния, които могат да се случат не само на плажа след продължително излагане на слънце, но и в града, планината, на разходка, дори вкъщи. Прегряването може да се случи, докато стоите изложени на директна слънчева светлина през лятото, но и в помещения, в които температурите са високи.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, цитирани от healthdigest.com, топлинното прегряване и изтощение на организма се случва, когато тялото губи твърде много вода и соли, предимно при интензивно изпотяване през лятото.

Може да бъде причинено и от дехидратация и недостатъчен прием на течности. Възможно е и да е придружено от други заболявания, свързани с топлинната регулация на организма.

Топлинното прегряване може да има наистина сериозни последици за организма, но за щастие има начини то да бъде предотвратено.

Според thehealthy.com, е много важно преди всичко да умеете да разпознавате признаците на топлинно прегряване. Симптомите могат да включват обилно изпотяване, прималяване, обрив, замаяност, мускулни спазми, тремор на крайниците, замъгляване на погледа и съзнанието, гадене, главоболие. Когато тялото прегрява, телесната температура се повишава и се появяват затруднения в протичането на нормалните функции на организма.

Ако забележите подобни признаци е много важно моментално да действате, като първата и най-важна стъпка е да охладите тялото си. Можете да го направите, ако застанете на сянка, влезете в климатизирана сграда, ако сте в града, вземете хладен (не леден) душ или вана, съветва клиника Кливланд. Важно е да възстановите и изгубените течности и соли в организма. Изпийте чаша вода за предпочитане с лимон и малко сол.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК