Как да облекчим слънчевото изгаряне с домашни средства

Идеи за потушаване на болката и стимулиране регенерацията на клетките

17.05.2022 | 12:13 Редактор: Жаклина Иванова
Как да облекчим слънчевото изгаряне с домашни средства

Топлите слънчеви дни наближават, а заедно с тях се повишава и рискът от слънчево изгаряне. Човек може да изгори не само на плажа. Достатъчно е да се разхождате в топъл слънчев ден без слънцезащитен крем или да стоите на пейка в парка, за да изгорите сериозно.

Най-добрата превенция е употребата на слънцезащитни средства. Но ако не сте използвали крем против изгаряне, вероятно ще се сблъскате с неприятните последици на слънчевото изгаряне - зачервена и болезнена кожа, сърбеж, парене, подуване, образуване на мехури.

За да облекчите кожата след слънчево изгаряне, можете да използвате някои домашни средства, които имат охлаждащ ефект, потушават симптомите на парене и болка и стимулират регенерацията на клетките.

В природните продукти се срещат естествени охлаждащи съставки, антиоксидантни съединения и регенериращи елементи, които могат да помогнат на кожата да се справи с увреждането по-бързо.

Овесена каша

Овесените ядки са не само вкусни и полезни за здравето при консумация, но са ефективно средство за облекчаване на наранената от слънчево изгаряне кожа. Те я успокояват, стимулират регенерацията на клетките, облекчават раздразнението, зачервяването и паренето. А най-хубавото е, че не съдържат химически вещества, каквито се срещат в много козметични продукти за прилагане след излагане на слънце.

Сварете овесените ядки според указанието на опаковката. Добре е да добавите малко повече вода, за да стане консистенцията по-мека, гладка и нежна. Оставете овесената каша да изстине напълно. Нанесете обилно върху засегнатата кожа, като внимавате да не втривате, а леко да разнасяте без натиск и въртеливи движения.

Оставете овесената каша върху кожата до получаване на усещане за облекчение колкото е нужно. Изплакнете с хладка вода.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК