Висока оценка: Представят български фотографи в специализираното списание "Eyeshot"

Изданието излиза в лимитиран тираж от 500 бройки

17.04.2022 | 14:46 Редактор: Елеонора Танева

17 фотографии на български стрийт автори са представени в новия брой на италианското списание "Eyeshot"- едно от най-популярните съвременни издания за фотография в света. Изданието излиза в лимитиран тираж от 500 бройки. Според думите на самите издатели - сборникът се фокусира върху уникалната гледна точка на най-добрите български стрийт фотографи.

"Марко Саварезе, който е издателят на  "Eyeshot" ми писа миналата година, впечатлен как се развива българската фотография", каза Свилен Начев.

"Има нещо очарователно в това да бъдат подредени български автори в една антология, каквато не е правена. Това оставя една интересна следа, която ще може с времето да бъде изследвана", добави Валерий Пощаров.

Стрийт фотографията съчетава реализма на документалното и естетиката на художествената снимка, казват авторите. -синхрон- Пенко Скумов- 06:41 

"Фотография, която трябва да бъде трудна за прочит. Аз в момента се интересувам от необикновеното в ежедневието, необичайното. Тази загадка и тази магия, която има всъщност в обикновения живот, но ние не я забелязваме. Опитвам се да я забелязвам и да я запечатвам", каза Пенко Скумов.

Валерий Пощаров участва във фотоизданието с фрагмент от проекта си "Последният човек на Родопите", който сега излиза в книга. 

"Този проект има своята екзистенциална цялост и започва да изследва времето и въпросите за нещата, които изчезват пред нас и се загубват във времето", обясни фотографът.

Тримата артисти участват в Международна конференция за фотография в Поморие, където разказват за магията на обикновения живот в кадър. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК