Позитивна психология - как да направим живота си по-приятен и спокоен

Всичко, което се случва в живота ни, е резултат от изборите ни

05.04.2022 | 20:50 Редактор: Жаклина Иванова
Позитивна психология - как да направим живота си по-приятен и спокоен

Чували ли сте за професор Мартин Селигман? Той е един от основателите на позитивната психология, провел значителен брой изследвания, за да докаже, че този вид психотерапия може да помогне на хората да живеят приятен живот. Според него има някои основни правила като това за силата на оптимизма, които могат да ни помогнат да бъдем по-щастливи и продуктивни. Вижте някои от тях.

1. Правилото на огледалото

Това е едно съвсем просто правило, тъй като всеки един човек в живота ни е нашето огледало. В някаква степен всеки отразява нашата собствена личност, черти на характера, дори тези, които не харесваме. Характеристиките, които виждаме в хората край нас, могат да ни дадат възможност да опознаем себе си по-добре.

Всички качества, на които се възхищавате най-много, или които ненавиждате в другите, са ваши собствени.

2. Силата на избора

Всичко, което се случва в живота ни, е резултат от изборите, които правим. Правим избор по отношение на приятели, начин на живот, вяра, като всичко това формира нашата личност. Може да се каже, че ние творим съдбата си в определена степен.

Разбира се има неща, които не сме избирали и не можем да изберем, като членове на семейството си, комбинация от гени, среда, в която сме израснали и възпитани. Това са просто правилата на живота. Някои ситуации обаче могат да бъдат извън нашия контрол, но това не означава, че не можем да изберем как да ги променим впоследствие.

3. Силата на грешките

Всеки може да допусне грешка и не бива да забравяме за това. Понякога се случва нашите вярвания или действия, без значение колко правилни може да мислим, че са те, да не се считат за правилни от другите. Всички имаме право на грешки.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК