Как да настроим ума си към позитивно мислене

Хората с позитивна нагласа са по-склонни да живеят по-дълго

16.03.2022 | 23:19 Редактор: Ваня Кузманова
Как да настроим ума си към позитивно мислене

Позитивното мислене е настройка на ума, която не всеки притежава. Някои хора са песимисти, които виждат света около себе си само в черни и сиви цветове. Трудно се отпускат да мечтаят. Подозрителни са, често без причина, просто защото имат лошо предчувствие заради негативната си нагласа към всичко. Обръщането на тази нагласа към оптимистичната перспектива може значително да подобри физическото и психическото състояние, да ви накара да се чувствате по-добре, по-щастливи и с повече вяра в бъдещето.

Оптимизмът има наистина мощно влияние върху съзнанието, емоциите и тялото. Той не е просто мисъл, че "всичко ще бъде наред", което да създава усещане за вятърничавост. Позитивното мислене е базирано на реализъм, който кара оптимистите да бъдат прагматични и да се стараят да обръщат всяка негативна ситуация в положителен аспект и да вадят от нея необходимите поуки и начини да променят бъдещето в положителна посока.

Кои са предимствата на позитивното мислене?

По-дълъг живот

Хората с позитивна нагласа към живота са по-склонни да живеят по-дълго от песимистите. Те са и с по-нисък риск от развитие на диабет, сърдечносъдови заболявания и други хронични болести, според проучване, цитирано от изданието shape.com. Причината за това е, че позитивната нагласа ги кара да имат положително очакване към живота и случващото се в него, а в такива случаи човек е по-склонен да прави нещата както му харесва с вярата, че постъпва правилно и че това ще му донесе успех и щастие.

По-малко стрес

Въпреки че стресът е навсякъде около нас и рядко можем да избягаме от него, начинът, по който гледаме на стреса може да ни помогне да намалим усещането, че той изобщо съществува. Тази нагласа косвено допринася за увеличаване на щастието и физическото успокояване на нервната система, като намалява ефектите от стреса.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК