Защо оптимистите живеят 15% по-дълго?

Те са по-склонни да живеят здравословно и при тях има по-малък риск от развитие на хронични болести

06.03.2021 | 06:00 Редактор: Радостина Димитрова
Защо оптимистите живеят 15% по-дълго?

Колкото и непостижима да изглежда надеждата на моменти, изследвания показват, че ведрият поглед към живота е много важен и влияе благотворно на нашето здраве.

Проучване, публикувано през 2019 г. в списанието на Националната академия на науките на САЩ, показва, че оптимистите живеят 11% до 15% по-дълго.

Те са по-склонни да живеят здравословно и при тях има по-малък риск от развитие на хронични болести и особено на сърдечносъдови заболявания. Оптимизмът е свързан с по-нисък риск от хипертония, наднормено тегло и затлъстяване.

Това, което би могло да ни обнадежди насред всички предизвикателства на сегашната пандемия, е да си припомним, че всяко нещо има и своята добра страна.

Проактивната позиция е друг начин да се изпълним с надежда. Психологът Шейн Лопес смята, че надеждата е "вяра, че бъдещето ще е по-добро от настоящето, в съчетание с вяра, че имаме силата да го направим такова".

Когато помагаме на други хора, които са в затруднение, се изпълваме с оптимизъм, тъй като разбираме, че не сме "заседнали" и можем да променим нещата.

Четете цялата статия в Puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК