Проучване: Природата е важна за щастието ни толкова, колкото и доходите

Нивата ни на удовлетвореност са свързани с броя на птиците, които обитават заобикалящата ни среда

19.12.2020 | 17:30 Редактор: Ралица Братанова
Проучване: Природата е важна за щастието ни толкова, колкото и доходите

По-голямото биоразнообразие около нас ни носи по-голяма радост, а опазването на природата е също толкова важно за хората, колкото и финансовата им сигурност.

Това са изводите от проучването на Центъра за интегративни изследвания на биологичното разнообразие в Лайпциг, публикувано в Sciencedirect.com.

Изследването се фокусира върху нивата на удовлетвореност от живота на жителите на 26 страни от Европа.

Резултатите показват, че даровете на природата на мястото, където живеем, са толкова важни за удовлетворението от живота, колкото и доходите.

Учените установяват, че нивата на удовлетвореност са положително свързани с броя на птиците, които обитават заобикалящата ни среда.

Увеличение в броя на птиците с 10%  повишава удовлетворението от живота на европейците по начин, съпоставим с увеличение на доходите в същия размер.

Според учените това потвърждава за пореден път, че опазването на природата е изключително важна инвестиция в здравето на хората, пише Puls.bg.
 
Биоразнообразието би могло да неутрализира негативните последици, породени от нарушения ритъм на живот и страховете, породени от пандемията на коронавирус.

Изследователите използват данните от Европейското проучване за качеството на живота през 2012 г., за да проучат връзката между видовото разнообразие в заобикалящата ни среда и удовлетвореността от живота на повече от 26 000 възрастни от 26 европейски държави.

Биоразнообразието се измерва въз основа на разнообразието от птици, на базата на данните от Европейски атлас на гнездящите птици.
 
Най-щастливи от живота си са европейците, при които има най-голямо разнообразие от птици в заобикалящата ги среда, или живеят в почти естествена среда.

Това обяснява водещият автор на изследването Джоел Меторст, докторант в Центъра за изследване на биологичното разнообразие и климата и университета Гьоте във Франкфурт.

Птиците са подходящ индикатор за биологично разнообразие, тъй като те са сред най-видимите представители на живата природа - особено в градските райони.

Освен това тяхната песен често може да се чуе, дори ако самата птица не се вижда, а повечето птици са популярни и хората обичат да ги гледат.

Авторите на проучването установяват, че наличието на около 14 допълнителни вида птици, или увеличение от около 10%, води до удовлетворение, равносилно на увеличение на доходите от 124 евро на месец при среден доход на участниците от 1237 евро месечно.

Но има и втори аспект, който засяга удовлетворението от живота: околната среда. Най-голям е броят на птиците в райони с висок дял на почти естествени площи, които съдържат множество зелени паркове и водоеми.

Изводът на учените е, че опазването на природата не само осигурява материалната ни основа за живот, но и е безценна инвестиция в здравето и благосъстоянието на всички нас.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК