fallback

Прекаляването със солта може да има необратими последствия върху костите

Тялото ни се нуждае от нея, но в малки количества

27.03.2022 | 09:19 Автор: Елеонора Танева

Тялото ни се нуждае от сол, за да функционира добре. Натриевият хлорид или обикновената трапезна сол действа като електролит, необходим за редица функции в организма. Но са нужни само съвсем малки количества сол, за да се възползваме от ползите ѝ за организма. Прекомерните количества носят вреди на тялото.

Прекалената консумация на сол повишава кръвното налягане, затруднява работата на сърцето, предизвиква задържане на вода. Клетките задържат вода, издуват се и се създава предпоставка за повишаване на теглото, трупане на мастна тъкан, поява на целулит.

Солта обаче има още едно потенциално вредно въздействие и то е насочено към костите. Здравето на костите е също толкова важно, колкото и това на сърцето и белите дробове. Без здрави кости тялото ни ще рухне. От състоянието на костите зависи до голяма степен и качеството на живот. Старите кости непрекъснато се обновяват. Костното вещество се разгражда, а на негово място се синтезира ново и този процес протича постоянно, според клиника Майо.

За разлика от останалите тъкани, костите рядко показват признаци на проблем, докато не стане твърде късно. Ето защо е важно да сме фокусирани върху превенцията и здравето им, докато все още не се е появил проблем.

Прекаляването със солта може да отслаби костите, които стават по-чупливи и крехки. С течение на времето този процес може да доведе до сериозни проблеми с костната система.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback