Битката между доброто и злото: Украинска примабалерина танцува "Лебедово езеро" в София

Илона Кравченко е на балетната сцена още от дете

24.03.2022 | 18:10 Редактор: Ваня Кузманова

Примабалерина от Украйна с гастрол на сцената на Софийската опера. Трагедия, романтика, но и любов и победа на доброто представя балетът "Лебедово езеро", в което тази вечер излиза украинката Илона Кравченко. Тя идва от балетния театър в Лвов, които е затворен от месец заради военните действия. И също като героинята си се надява доброто да победи и в Украйна. 

Илона Кравченко е на балетната сцена още от дете. Първо в родния си Киев, а от няколко години като част от балета на театъра в Лвов, смятан за един от най-големите културни центрове в Украйна.  "Лешникотрошачката" е последното ѝ представление преди войната да промени всичко в родината ѝ. 

"В момента ситуацията в Киев е много лоша, но, за съжаление, не само там, а в цяла Украйна. Общуването с родителите ми  е много трудно. Често се губи връзката  и нямаме никаква информация един за друг. Приятелите ми са много напрегнати, всички плачат, много наши роднини и познати загинаха", каза балерината Илона Кравченко.

Вече месец сцената на театъра в Лвов остава празна, а артистите, които са били част от него, гастролират в други театри. 

"Сега не ходят в театъра и си седят в къщи. Едни напуснаха Украйна и отидоха в други театри, а някой бяха поканени и от други артисти. Но, за съжаление, мъжете трябваше да си останах у дома. Посвещавам своето изпълнение на украинския народ. Аз имам емоционална връзка с тях и се надявам, че целият свят ще ни подкрепи", посочи Илона Кравченко. 

Преди да излезе на сцената в София Илона разказва, че откъсването от балета за нея е било болезнено.

"Аз съм балерина и този период е много труден за мен. Не само за мен, а за всички хора. Вижте, животът и кариерата на една балерина са много кратки. И това е трудно да се приеме, защото за да станеш балетист, учиш 5 години, после имаш много малък срок от време, в който можеш да танцуваш, което трудно се приема", разказа балерината. 

Надявам се, че както в постановката "Лебедово езеро", така и в Украйна ще победи доброто. И тя ще се върне към онова, което най-много обича. 

"Искам да танцувам, да се развивам. Иска ми се да мога да го правя вкъщи, но за съжаление, в този момент това е невъзможно. За мен "Лебедово езеро" е един много драг спектакъл, защото той беше първият в моята кариера, когато бях малка", сподели Илона. 

Ролята е разделена между 2 героини, доброто и злото. Но разбира се, на края побеждава доброто.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК