Защо е важна добрата хидратация?

Повечето хора в добро здравословно състояние се нуждаят от около четири до шест чаши вода всеки ден

22.03.2022 | 22:50 Редактор: Теодора Патронова
Защо е важна добрата хидратация?

Известно е, че с покачването на сезонните температури в приближаващите топли месеци, е необходимо и увеличаването на обема от течности, които човек приема на дневна база. Поддържането на добра хидратация обаче е необходимо, без значение кой градус показва скалата на термометъра, сочат специалисти от Медицинското училище на Харвард. 

Харвардското училище изготвя шестседмичен план за здравословно хранене, в който подчертава ключовата роля на водата за правилното функциониране на всяка система в човешкия организъм. Тя спомага за пренасянето на хранителни вещества и кислород до клетките, “промива” бактериите от пикочния мехур, благоприятства храносмилането, предотвратява нежелания запек, нормализира кръвното налягане, стабилизира сърдечния ритъм, омекотява ставите, защитава органите и тъканите, регулира телесната температура и поддържа електролитния баланс в човешкото тяло.

В случай, че човек не пие достатъчно вода всеки ден, рискува да се дехидратира. Предупредителните признаци са усещане на слабост, отчитане на ниско кръвно налягане, виене на свят, проява на разсеяност или наличие на урина с тъмен цвят.

Повечето хора в добро здравословно състояние се нуждаят от около четири до шест чаши вода всеки ден.

Не само водата поддържа добрата хидратация. Всички напитки, съдържащи вода, допринасят за ежедневните нужди на тялото. 

За да се предотврати дехидратацията е важно течностите да се приемат постепенно през целия ден. Медицинското училище на Харвард отбелязва и че течности се набавят от плодове и зеленчуци и особено от ябълковото пюре.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК