Ето как да разберем дали сме достатъчно силни на емоционално ниво

Умеете да определяте и изразявате собствените си нужди

09.03.2022 | 21:50 Редактор: Жаклина Иванова
Ето как да разберем дали сме достатъчно силни на емоционално ниво

Емоционалната сила е нещо, с което не всеки може да се похвали. Обикновено свързваме емоционалната сила с хора, които са тихи, не дават особено голям външен израз на чувствата си, не се оплакват, не плачат. Погрешното схващане на този типаж, или по-скоро тип личностна характеристика, се корени именно в проявата на емоциите. Ако някой плаче, крещи, оплаква се или мрънка, обществото автоматично го определя като слаб, неспособен да се справя с трудностите човек. Това обаче съвсем не е така.

Емоционалната сила е нещо много повече от просто прикриване на чувствата. Сълзите не са слабост. Не е слабост и това понякога да си признаеш, че ти е трудно или да се оплачеш.

Емоционалната сила на човек личи по това колко бързо и колко качествено успява да се събере, да се стегне и да превъзмогне трудността, с която се е сблъскал. Емоционалната сила е нещо, което може да се оцени с времето, докато моментните прояви на чувства се отразяват моментално на мнението и възприятието на околните.

Незабавната реакция на човека в дадена ситуация има голямо значение, но по-голямо значение има онова, което прави след това. На момента един човек може да се разплаче, да избяга, но след това да се върне и да довърши това, което трябва да направи, след като опресни съзнанието си и се успокои.

"Плачещият" невинаги е слаб. Същото се отнася и за мрънкащия, за този, който се тръшка, че не може да се справи с даден проблем. Всеки има своите различни прояви на реакция към трудности. Бурните реакции и привидното изпадане в паника не са задължителен показател за слабост. Много хора не успяват да преценят правилно каква личност стои срещу тях.

Чудите се дали притежавате емоционална сила? Ето няколко начина да прецените сами.

1. Не се обезкуражавате лесно от неуспехи и разочарования.

2. По-лесно се приспособявате към промени за разлика от другите.

3. Умеете да определяте и изразявате собствените си нужди.

4. Фокусирате се в заобикалянето на препятствията, върху справянето с тях, а не върху самите препятствия

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК