Животинско самолечение: От дрогиране с гъби до изпадане в транс

Шимпанзета хващат насекоми във въздуха, притискат ги между устните си и ги полагат върху открити рани

21.02.2022 | 13:08 Редактор: Искра Ангелова
Животинско самолечение: От дрогиране с гъби до изпадане в транс

И животните не обичат да са болни. Много от тях използват лекове, които откриват в природата, за да се погрижат за раните си или за да се отърват от паразити (а понякога и за да се дрогират). Процесът на животинското самолечение се нарича зоофармакогнозия. Наскоро учените наблюдаваха как шимпанзета в Габон третират своите рани.

Лечебната сила на насекомите

Изследователи са забелязали как шимпанзета в Националния парк Лоанго в Габон хващат насекоми във въздуха, притискат ги между устните си и след това ги полагат върху открити рани. Направило им впечатление, че те не третират само собствените си наранявания, ами и тези на други шимпанзета - доказателство, че са способни на социално поведение в полза на другите.

011

Уроци от Баба Меца

Американската черна мечка познава добре лечебните свойства на корена от Оша. Биологът Шон Зигщед, който изследва животни в северната част на Ню Мексико, е открил, че тя използва този корен, за да лекува болките от артрит. Той твърди, че коренното население в региона е разбрало какви качества има коренът, след като наблюдавало как мечките го употребявали преди стотици години.

Кучетата и тревата

Ако сте собственик на куче, то със сигурност сте го наблюдавали как се самолекува. Когато имат стомашни проблеми, кучетата ядат трева. Обикновено после я повръщат или я отделят, без да са успели да я смелят. За тях това е начин да се отървават от патогените и паразитите.

Луксозна баня в мравчена киселина

Учените са наясно, че повече от 200 видове птици обичат да стоят върху мравуняци и да правят движения с крила, които привличат мравките. Отстрани те изглеждат точно така сякаш се чистят. С тези движения те се покриват с мравчена киселина, която изстъргва от перата им микроорганизми като гъбички и бактерии.

022

Хапване на кора за добро здраве

Бременните лемури в Мадагаскар ядат кори от растения и дървета, както и листа от смокинови и тамариндови дръвчета, съдържащи съставки, които подпомагат лактацията при бъдещите майки. Тази храна също така убива паразитите и увеличава шансовете за успешно раждане, информира DW.

Естествено предизвикване на раждане

Бременността при слоновете продължава 22 месеца - по-дълго от което и да било друго животно. Нищо чудно, че те нямат търпение да родят. В Кения бременните в последен етап слоници се отклоняват от обичайния си маршрут, за да похапнат кора от грапаволистни дървета. Скоро след това те раждат. Жените в Кения също използват подобни методи, за да предизвикат естествено раждане.

Дрогиране с гъби

Освен за самолечение, животните се обръщат към майката природа и за интоксикация. Северните елени във Финландия и Сибир се дрогират с червена мухоморка. Шаманите в обществата на саамите също използват халюциногенната гъба, за да достигат до състояние на пророчески транс, в което могат да комуникират с животните.

033

Транс с малко помощ от рибата балон

По време на снимки на документален филм за Би Би Си, учени забелязали, че делфини си играели с риби балон, подмятайки ги до половин час. За разлика от рибите, които делфините ловели за храна обаче, тези били пощадени. Намиращата се под стрес риба балон отделя токсин, който довежда делфините до състояние на транс.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК