Трифон Зарезан или Свети Валентин - всички печелят от виното и любовта

На 14 февруари цветята се продават по-скъпо, но само за ден

14.02.2022 | 18:00 Редактор: Елеонора Танева

Вечното разделение на 14 февруари е кой какво празнува - Свети Валентин или Трифон Зарезан.

Традиционно най-посещавани в днешния ден са цветарските магазини. И отново най-купувани остават розите. Голям интерес предизвикват и красивите аранжировки от различни видове цветя.

"Тази година предлагаме доста смесени композиции, приготвени под формата на сърца, плюшени играчки, аксесоари. Най-актуални са кутиите. Имаме и вечни рози, които носят някаква символика. Имаме е поръчки за букети от 101 рози и нагоре", обясни управителят на магазин за цветя Весела Дякова.

Когато има празник, цените на цветята се покачват. Една червена роза днес е около 8 лева.

"Този празник по принцип е свързан с търсене в световен мащаб. И понеже цената на цветята се определя спрямо търсенето и предлагането, винаги има едни 15% увеличение само за деня", уточни Дякова.

Крис също търси подарък за любимия човек.

"Купих букет за моята приятелка, за моята любов. Това е първата година, в която празнуваме заедно, надявам се и да не е последната. Да има още много години, в които да правя изненади за нея", каза той.

И докато едни отбелязват Свети Валентин, други предпочитат Трифон Заразен.

"Аз уважавам жена си и благодаря, че е до мен. Но за мен празникът е Трифон Зарезан, той си е български, православен", каза столичанин.

Някои пък празнуват Трифон Зарезан, но не днес, а на 1 февруари. Дали по нов или по стар стил, на празничната трапеза винаги присъства виното. По данни на националната статистика, на всеки българин се падат по около 24 литра консумирано вино годишно.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК