Лекарствата срещу високо кръвно налягане, които увеличават риска от рак на кожата

Ако приемате тиазидни диуретици рискът се увеличава със 75%

11.02.2022 | 16:33 Редактор: Ваня Кузманова
Лекарствата срещу високо кръвно налягане, които увеличават риска от рак на кожата

Приемът на най-често предписваните групи лекарства за лечение на високо кръвно налягане е свързан с повишен риск от развитие на рак на кожата, става ясно от проучване, представено в Canadian Medical Association Journal.

Тиазидни диуретици

За проучването са оценени данни от близо 303 000 възрастни. Всички са били на възраст над 65 години и са приемали лекарства за високо кръвно налягане. Процентът на рак на кожата в тази група е сравнен с 605 000 възрастни, които не са приемали лекарства за кръвно налягане. Доказано е, че тиазидните диуретици допринасят за повишена честота на следните видове рак на кожата: базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланом.

Ако лекарството за кръвно налягане, което приемате има наставка -тиазид, значи приемате лекарство от семейството на тиазидните диуретици. Рискът от рак на кожата се увеличава със 75%

Други лекарства за рисковите групи

Не всички пациенти трябва да регулират или преустановят приема на тиазидни диуретици, подчертава д-р Дракър. Резултатите от проучването трябва да се разбират повече като индикация за хора с по-висок риск от рак на кожата, например за хора с много светла кожа или хора, които често са страдали от увреждане на кожата, свързано със слънцето в миналото. При тях както и при тези с фамилна анамнеза за рак на кожата трябва да се обсъдят с лекаря алтернативните подходи при високо кръвно налягане.

За рисковата група за рак на кожата от ключова необходимост е витамин D, защото има свойства да намалява риска от рак на кожата, както и в случай на развитието намалява тежестта му. Консумацията на много зеленчуци, богати на каротеноиди, особено домати, предпазва кожата отвътре. Други зеленчуци, богати на каротеноиди, са моркови, тикви и зеленолистни зеленчуци.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК