Живее на 100%, но рискува живота си: Българка е единствената жена водач на ловни сафарита

Тази година Мариана Филева ще опише приключенията си по света в книга

11.02.2022 | 18:22 Редактор: Теодора Патронова

Българка е единствената жена водач на ловни сафарита в света. Мариана Филева оцелява сред животни и препятствия в дивата природа вече 20 години. 

Преобразява се в ловец, след като чупи оковите на строго патриархален брак с италианец и се озовава в джунгли и пустини сред диви животни. Там тя живее на 100%, но рискува живота си. В Зимбабве я гони слон.

"Вървяхме в нишка по един, зад мен беше рейнджърът - правителственият войник. Слонът си имаше дете. Тогава реагират импулсивно. Беше на 30 метра от нас, започна да вее с уши, което означава, че той напада. Аз току-що си бях счупила крака в една планина на лов за кози. Синът ми пък, като истински италианец, тренира футбол и хукна да бяга. В един момент се сети по баира и се разкрещя: "Мама, бягай!", разказа Мариана.

За 20 години сред дивите животните тя научава, че най-трудно се лови овен.

"Вървиш с мулето нагоре по една скала. Стискала съм очи и съм си казвала: "Боже, дано знаеш къде да си сложиш краката". В планината ти тръгваш с целия багаж нагоре и няма баня и тоалетна. Спиш в една палатка, случвало ми се е буря да ме хване. Отвя палатките, скрихме се в пещера", разказа още Мариана. 

Като част от “Международен сафари клуб" тя отстрелва само животни, достигнали края на живота си, спазвайки строгата политика на клуба. В същия клуб членува и бившият американски президент Джордж Буш и други елитни ловци.

Освен диви животни, Мариана среща и знакови личности по пътя си - оръжейни магнати, олигарси и потомци на известни фамилии. На една вечеря е заедно с Доналд Тръмп-Младши.

"Това беше точно преди Коледа, на огромна гала вечеря, кръгли маси, много хора. Говорихме си за лов, оказахме се на една маса. Договорихме бъдещ лов, който не се осъществи, но сега в края на септември може би ще се осъществи", поясни тя.

Само след няколко месеца Мариана се завръща в дивата савана, но предприема още едно приключение - да опише в книга пътешествията си по света. Тя ще излезе тази година и ще се казва "Италианска съпруга".

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК