Българското трио "Оренда" с фолклорно участие в новата песен на Стромае

Последният хит на белгийската сензация е гледан над 22 млн. пъти

08.02.2022 | 19:16 Редактор: Елеонора Танева

Български гласове и фолклорни мотиви звучат в новата песен на белгийската сензация Стромае. Певецът е избрал трио "Оренда", за да пее за психичното здраве. 

Формацията е създадена от Стефка Митева, която от години живее във френската столица, но пази в сърцето си родината. 

"Стромае е видял и чул нашето участие с Джимс. И е чул хора от 24 певици, който бях подготвила. Неговият нов диск, доколкото чух и разбрах от новините, защото ние не знаехме много неща, се казва "Многозначност". Той използва най-различни ритми и гласове от различни националности. С нас се свърза неговият мениджър в началото на Ковид пандемията. Аз се срещнах с него и той ми предложи да чуя песента и ме попита дали си представям някакви гласове. Аз му направих предложение за интродукцията. На него му хареса и запази. Ние не заехме обаче какво ще запази, защото пробвахме най-различни неща", сподели изпълнителят и диригент на "Оренда" Стефка Митева.

Песента се казва "Адът" и Стромае я издава след неговата дълга творческа пауза, в която музикантът трябваше да премине през много препятствия. В песента се пее за депресия и самоубийствени мисли. 

"Самият певец направи бърнаут 2015 г. аз се срещнах с него. Той се държи много естествено и се усеща, че е много чувствителен. Всичко, което прави, отговаря на неговата личност", разказа за срещата им Стефка Митева.

Трио "Оренда" не за първи път е забелязано от световна звезда. През 2019 г. в носии изпълнителите изпяха "Бре, Петрунко" пред препълнения "Стад дьо Франс". Формацията е гвоздеят в концерта на френската мегазвезда Метр Гимс, прочул се пред света с хита си "Bella" през 2013 година. Изпълнението кара 72-хилядната публика да скочи на крака под открито небе в Париж. А рапърът осъществява детската си мечта - да пее заедно с български фолклорен хор. 
Няколко месеца преди това съставът от български и френски певици излиза заедно с Метр Гимс и на финала на френското музикално шоу "The Voice". 

"Той е чул участието ни с Джимс и гала концерта накрая, когато се избира печелившият. Изпълнихме мечтата на Джимс през 2018 г. - да пее с български гласове", каза още създателят на формацията Стефка Митева.

Трио "Оренда" подготвя много концерти за следващата година. А само за три седмици новата песен на Стромае вече е гледана от над 22 милиона души по света.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК