Какво е имуносупресия и кои заболявания могат да я причинят?

До тежка форма може да се стигне, когато имунните клетки са под прицела на инфекция

26.01.2022 | 11:30 Редактор: Ваня Кузманова
Какво е имуносупресия и кои заболявания могат да я причинят?

Временната имуносупресия може да бъде причинена от различни често срещани инфекции, като грип и мононуклеоза, които отслабват имунния отговор. Въпреки това, когато имунните клетки или други компоненти на имунната система са под прицел на инфекция, може да възникне тежка имуносупресия.

ХИВ

Човешкият имунодефицитен вирус (HIV) се характеризира с прогресивно влошаване на имунната система. Вирусът атакува предимно белите кръвни клетки – CD4 + Т-лимфоцити (наричани помощни Т-клетки или Т-хелпери), които са отговорни за сигнализирането и координирането на имунния отговор.

Тъй като броят на Т-хелперите прогресивно намалява, тялото остава уязвимо към все по-широк кръг от опортюнистични инфекции (които се възползват от по-слабата имунна система на човек), свързани с ХИВ. Степента на намаляване на Т-хелперите може да бъде измерено чрез кръвен тест за определянето на абсолютен брой на CD4 + Т-лимфоцити (брой клетки в кубичен милиметър кръв).

Съществуват леки разминавания в приетите референтни стойности, но обикновено за нормални се определят нива в границите от 500 до 1600 CD4 + Т-лимфоцити (в кубичен милиметър кръв). Когато броят на CD4 + Т-лимфоцитите падне под 500, човек се счита за имуносупресиран. Когато броят им падне под 200, се смята, че човек е развил СПИН и е имунокомпрометиран. 

Аспления

Аспления е термин, който е използван за описание на липсата на нормална функция на далака (слезката). Далакът играе ключова роля в имунния отговор и загубата на неговата функция е свързана със сериозни рискове от инфекция. Аспленията може да бъде вродена, но може да възникне и поради основни заболявания, които увреждат далака.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК