Уникална реплика на костюма на Армстронг може да се види в Природонаучния музей в Пловдив

Експонатът е част от съвместен проект с посолството на САЩ и е единствената реплика в Европа

24.01.2022 | 19:49 Редактор: Теодора Патронова

Реплика на костюма, с който астронавтът Нийл Армстронг стъпва на луната през 1969 година, е изложен в Природонаучния музей в Пловдив. Експонатът е част от съвместен проект на музея с посолството на Съединените щати и е единствената реплика в Европа.

Репликата на космическата екипировка е създадена от Националния музей по въздухоплаване и аеронавтика в САЩ, където се съхранява и оригиналният костюм на Армстронг.

"Всяка гънка, всичко е в реални размери. Самият костюм тежи 90 кг, колкото тежи и оригиналният на Нийл Армстронг", каза уредникът на зала "Планетариум" Яна Георгиева.

Инициативата за изработването е на НАСА и е осъществена по повод 50-годишнината на мисията "Аполо" 11 и кацането на Луната за първи път.

"Тук ще е за близо 4 месеца като гостуваща изложба. Предполагам, че това е едно от нещата, които ни дават надежда да продължаваме да развиваме това направление", коментира директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.

Съвършено прецизната и автентична изработка ще позволи на посетителите да научат любопитни факти за професията астронавт, както и за осигуряването на безопасността им в Космоса. След Пловдив ще бъде изложена във Виена. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК