Тренировките, които да избягвате, защото са опасни и неефективни

Бърпитата могат да причинят сериозни травми

20.01.2022 | 06:30 Редактор: Ваня Кузманова
Тренировките, които да избягвате, защото са опасни и неефективни

Тренировките са важна част от здравословния начин на живот. Редовните упражнения и движението подобряват цялостното здраве, поддържат скелета, ставите, сухожилията и мускулите в добро състояние, а поддържаният тонус оказва положителен ефект върху работата на всички органи и системи. В допълнение можете да се радвате на стройна фигура, защото двигателната активност ускорява метаболизма и помага в отслабването.

Измежду широкия набор от упражнения, на които можете да се спрете, съществуват и такива, които много треньори избягват, защото ги смятат за неефективни, дори опасни. Въпреки че е важно да се редуват различни упражнения, за да се стимулира тялото по всевъзможни начини, все пак има някои упражнения, които не са особено препоръчителни.

Сайтът livestrong.com събира мненията на различни сертифицирани фитнес треньори, които споделят кои са упражненията, които самите те не правят и които не препоръчват на своите клиенти. Ето някои от тях.

Бърпита 

Бърпитата са част от високоинтензивните тренировки. Те осигуряват изгаряне на много калории за кратко време, защото изискват голям енергиен ресурс. Но въпреки че вършат чудесна работа в повишаването на пулса и топенето на мазнини, бърпитата могат да причинят сериозни травми.

В стремежа си да изпълните колкото се може повече бърпита за единица време, това поставя в риск гръбнака, ръцете и краката. Натискът, който бърпитата оказват върху ставите, може да доведе до сериозни травми всеки път, когато приземявате краката си на пода. Ако все пак решите да правите бърпита, не се насилвайте да ги правите бързо, а по-скоро се съсредоточете в правилното им изпълнение.

Напади с реверанс

Страничните напади с така наречения реверанс са упражнение, което има за цел да усъвършенства баланса на тялото, подвижността и да стегне бедрените и седалищните мускули. Тази модификация на нападите обаче е истинско предизвикателство, защото изискват бързина, в която обаче трябва да сте много прецизни в точността на изпълнението. В противен случай могат да се случат сериозни травми на глезена и колянната става.

Четете цялата статия в Az-jenata.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК