"България е като Италия преди 40 години, много си приличаме"

Микеле и Джузепе споделят защо са избрали страната ни за свой дом

17.01.2022 | 12:28 Редактор: Тодор Петров

Запознайте се с Микеле и Джузепе - двама италианци, избрали България за свой дом. DW разказва с какво ги привлича страната ни.

Дойдохме в село Маджаре преди почти 3 години и започнахме проекти с деца и туристи, при които използваме магарета. Тук не усещам стреса, който чувствам в Италия. Животът тук е по-лек. Микеле Крешетини, който живее у нас от над 15 години.

Голямата му любов са магаретата, с които водят чужденци на планински турове и помагат на деца със специални потребности.

Микеле и Оксана се срещат в София на събитие за упражняване на езика. Италианският език, любовта им към планината и желанието им да избягат от София са нещата, които свързват двамата.

"България е като Италия преди 40 години. Аз съм на 50 г. и искам да живея спокойно", споделя още Микеле.

Джузепе ди Бенедето е друг италианец, който е избрал България за свой дом.

"Търсих си работа в чужбина, попаднах на оферта за София и си казах, че ще опитам", разказва мъжът, който създава Facebook група за чужденци в България.

7 години по-късно в нея членуват над 40 хил. граждани на България и света. За тях това не е просто група, а цяла общност. Джузепе е създател и на фондация, която помага на чужденците в България и популяризира страната ни пред международната общност.

Признава, че България е близка до родната му Сицилия - с културата, с отношението към приятелите и семейството. 

"Имаме доста общи неща, това ни помага да се адаптираме много по-лесно. Между сицилианците и българите има още нещо общо - във всяко семейство има поне по един човек, който е напуснал страната", убеден е Джузепе.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК