Храни, които са подходящи при възпалителни процеси

Включете в менюто си броколи и джинджифил

09.01.2022 | 13:03 Редактор: Елеонора Танева
Храни, които са подходящи при възпалителни процеси

Чрез храната можем да намалим възпалителните процеси в тялото. Освен да доведат до редица заболявания, като рак, артрит, остеопороза, болест на Алцхаймер, те могат да ускорят и процеса на стареене на тялото ни.

Ето защо е важно как се храним и какви храни съставляват дневното ни меню. Ето някои храни, които действат противовъзпалително.

Сини боровинки

Суперхрана за здраве и красота! Сините боровинки са богати на различни фитонутриенти, като флаваноли, антоцианини, хидроксиканелени киселини и други. Те функционират както като антиоксиданти, така и като противовъзпалителни съединения в организма.

Броколи

Вкусни и с малко калории, за броколите се смята, че съдържат противовъзпалителни и противоракови фитонутриенти като сулфорафан и кемпферол. Те помагат за облекчаване на възпалението и оксидативния стрес, борба с алергиите и елиминиране на потенциално канцерогенни съединения. Консумацията им ни осигурява и витамин С, за който е известно, че също е мощен антиоксидант.

Джинджифил

Според редица западни проучвания, джинджифилът съдържа антиоксидантни вещества, които помагат за защита на клетките от възпаление. Ето защо той е една от най-препоръчваните подправки по време на настинки и грип.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК