Има ли разлика в мозъка на левичари и десничари?

Засега не се забелязват ясни различия

31.12.2021 | 22:10 Редактор: Ваня Кузманова
Има ли разлика в мозъка на левичари и десничари?

Около 10% от хората предпочитат да използват лявата си ръка за писане и всички други рутинни задачи. Те са левичари.

Учените отдавна се интересуват от разликите в мозъка на десничари и левичари. Засега наблюденията са противоречиви и не се забелязва ясна разлика.

Тестваните проби, от само няколкостотин левичари, са твърде малки. Международен екип от изследователи, ръководен от Института по психолингвистика Макс-Планк, сравнява мозъка на 31 864 души, включително 3 062 левичари.

На мозъчните изображения те сравняват 8681 точки в кората, за да сравнят асиметриите в мозъците на десничари и левичари.

Човешкият мозък е асиметричен, всяко полукълбо е специализирано в различни функции. Например лявото полукълбо е това, което контролира ръката на десничарите, а дясното – тази на левичарите.

Но това се отнася и до други функции като езика и лингвистичните способности. При 95% от десняците дясното полукълбо доминира в езика, но това е само при 70% от левичарите според авторите на изследването.

Това искаха да знаят изследователите. Те също така разгледаха ролите на определени гени, за които вече е известно, че са свързани с неловкостта.

Повече по темата четете в puls.bg  

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК