Рецепти за различни видове баклава за празничната трапеза

Баклавата е безспорно един от най-сладките и сочни десерти

31.12.2021 | 13:25 Редактор: Жаклина Иванова
Рецепти за различни видове баклава за празничната трапеза

Баклавата е безспорно един от най-сладките и сочни десерти. Приготвя се сравнително лесно и бързо. Баклавата е идеален завършек за празничната вечеря на Коледа и Нова година.

Баклава с ядки и сушени плодове

Продукти:

200 г шамфъстък
100 г орехи
170 г сушени плодове по ваш избор
1-2 чаени лъжички канела
125 г масло
1 пакет кори за баклава

За сиропа:

2 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода
2 прахчета ванилия

Приготвяне:

Сушените плодове се нарязват на малки парчета и се слагат в купа, като към тях се добавят счуканите ядки и канелата. Опаковката с корите трябва да се раздели на две или три равни части, в зависимост дали искате един пласт плънка или два. В тавичка за печене сложете една кора и я намажете с разтопено масло.

Върху нея сложете втора и нея също намажете с масло. Така всички кори между плънката трябва да бъдат намазани. Ако сте разделили опаковката с корите на две равни части, след като сте подредили и намазали половината от тях, може да разпределите равномерно плънката с плодовете и ядките.

След това завършете с останалата част от корите, като отново намазвате всяка с разтопено масло преди да сложите следващата. Накрая нарежете баклавата на квадратчета или ромбоиди, като в средата на всяко парченце направете с нож по един малък разрез/дупчица.

Така корите ще се изпекат равномерно, а след това сиропът ще ги напои добре. Баклавата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Топлата баклава трябва да се залее с охладения захарен сироп.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК