До каква степен можем да поемем контрола върху сюжета на сънищата си?

Хората способни да анализират собствените си мисли са склонни да сънуват осъзнати сънища

30.12.2021 | 23:35 Редактор: Ваня Кузманова
До каква степен можем да поемем контрола върху сюжета на сънищата си?

Осъзнатият сън възниква, когато човек сънува и успява да установи това докато сънят продължава. В това състояние човек може до известна степен да поеме контрола върху сюжета на своя сън като насочва хода на събитията в него.

Тъй като този вид сън е свързан с осъзнаването и размишляването по време на това състояние, този сън често се свързва с процес, известен като метапознание или метакогниция (мислене върху самия когнитивен процес). Метапознанието включва осъзнаване и разбиране на собствените мисловни процеси (познание за познанието или мислене върху мисленето).

Изследванията показват, че осъзнатите сънища и метакогнитивните процеси споделят сходни невронни системи. Това означава, че хората с повишени способности да анализират собствените си мисли може да са по-склонни да сънуват осъзнати сънища.

Точно като обикновените сънища, осъзнатите сънища се появяват най-често по време на фазата на сън с бързо движение на очите (REM). REM сънят е фаза на съня, която се характеризира с бързи движения на очите, липса на мускулен тонус в цялото тяло и склонност към сънуване.

Осъзнаването на състоянията на сън играе роля в източните религиозни традиции, включително будизма. Първият писмен документ за осъзнат сън е дело на гръцкия философ Аристотел. В своя труд „За съня “ той описва достигането до състояние на осъзнаване на състоянието на сънуването.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК