"Пасиансът на архангелите" - Мария Лалева за осъзнатите избори и енергията на думите

Романът е вдъхновен от истинската история на жена

24.12.2021 | 19:03 Редактор: Жаклина Иванова

Само за няколко месеца последната книга на Мария Лалева "Пасиансът на архангелите" се превърна в една от най-търсените през годината. Романът "Пасиансът на архангелите" е вдъхновен от истинската история на жена.

Авторката, покорила родната литература със своите завладяващи книги, споделя, че вътрешният свят на всеки човек е по-важен от външния.  

"Мария Лалева е човек като всички други с вярата, че трябва да се познаваме. Може би съм малко повече вгледана в себе си, отколкото хората, които светът отвън ги притиска и ангажира със себе си. А аз вярвам в точно обратното - това, което си настроил вътрешно", сподели тя.

Тя е най-продаваният български автор за последните три години. Първият ѝ роман "Живот в скалите" зае челна позиция в класацията на Хеликон за най-четени български заглавия, а последният "Пасиансът на архангелите" се нарежда на трето място.

"След "Живот в скалите", който предизвика почти истерия като реакция, крайно отричане и приемане, изведнъж да пуснеш един роман, който е много по-различен. За мен той е по-кадифен, по-дълбок. В същото време се стремях да има все пак онзи щрих, който подсказва, че за това ще си говорим - за прошката, любовта, съдбата, за нещата, които ни вълнуват сега, днес", каза Лалева.

Започва да пише роман с работно заглавие "Песове", но неочаквано след това се появява историята на Юстина, която е главен герой в последната ѝ книга.

"От две истински истории създадох една истинска Юстина, която я наричам истинска, защото понякога я чуваш. Понякога иска да се намеси и това, което си решил да напишеш като автор, да зазвучи по съвсем различен начин", разказва авторката.

Архангелите не са представени като типичните библейски образи, а като седемте важни енергии, върху които стъпва човешкият живот. Пасиансът, от друга страна, нарежда изборите, които правим със съзнанието си.

"Нещата нямат плюс и минус. Те са такива, каквито ги виждаш. Ако ти ги погледнеш с негативни очи, ще ги натовариш с негативност, но ако аз ги погледна с положително чувство, дори една болка няма да бъде болка.....няма да бъде нещо негативно", призна Лалева.

Умело успява да превърне негативното чувство у човек в нещо позитивно, от което се учи урок за цял живот. Това е енергията, която предават нейните книги. А тя сама по себе си е личност, която може да вдъхновява.

Думите са нещо специално и красиво за всеки писател, а Мария Лалева оставя своя отпечатък в посланията си към читателите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК