Деца от Уганда докоснаха Графа с изпълнението си на "Заедно"

Научили са я перфектно и я изпълняват много, много хубаво, каза Владимир Ампов

20.12.2021 | 19:49 Редактор: Елеонора Танева

Деца от Уганда изнесоха онлайн концерт, в който беше включено и изпълнение на българска песен. Концертът е заснет и разпространен от фондация "Усмивка за Африка". Те събират средства за изграждането на училище.

Африканските ученици се справят с думите на български без затруднения, докато пеят в един глас с и без музикален съпровод. 

Даниел Делибашев или Чичо Дан, както го наричат децата там, е човекът, който ги учи на български песни. 

"В много моменти аз ги питах дали искат да се откажат, защото виждах колко трудно е това за тях. Но те бяха много настоятелни и казаха, че докато не я научат няма да се откажат. Това беше последният ден преди да си тръгна за България. Те положиха доста усилия и се получи", не крие радостта си Даниел Делибашев.

Кадрите бързо стигнаха и до авторите на песента. 

"Изключително се развълнувах. Много емоционално изпълнение. Аз, както и моите приятели и колеги Любо Киров и Орлин Павлов, останахме без думи. Сигурен съм, че така е с всички, които продължават да гледат видеото и да го разпространяват в интернет. То е наистина много силно като усещане. Това са деца от Уганда, които не говорят български, но са положили много усилия, за да научат песента на този не много лесен език, какъвто е нашият. И са я научили перфектно и я изпълняват много, много хубаво", каза Владимир Ампов - Графа. 

Чичо Дан е в Уганда от 2017 г. Той събира средства за африканските деца, за да имат прехрана и покрив над главите си. А те се отблагодаряват, като пеят български песни и танцуват народни хора. 

"Колкото повече време минава, те искат да учат и български език, и български песни и танци. Така че са много амбицирани и мотивирани. Дори, когато аз не искам и когато си тръгвам, те ме питат как ще учат", сподели Даниел Делибашев.

Сега Чичо Дан изгражда Основно училище и детска градина в Уганда. Събира средства, за да може училището да е готово за началото на учебната година. В Африка тя започва през януари. Там ще има и медицински център с отделение за заразно болни деца, включително и заразени с коронавирус. 

"Изхранваме десетки, стотици деца в Уганда, включително и сираци, които нямат близки. Има детска градина и училище, грижим се за наемите, за медицинските грижи", обясни фондация "Усмивка за Африка". 

В бъдеще Даниел Делибашев иска да открие клуб по български танци, музика и дори българо-африкански културен център в Уганда. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК