Кои са универсалните цветове за чаршафи

Добре е да ги съобразите с цялостната цветова гама на стаята

23.12.2021 | 08:55 Автор: Тодор Петров

Когато дойде време да избирате чаршафи за спалнята, обикновено има цял набор от характеристики, на които искате те да отговарят. Вярно е, че материята е много важна за комфорта Ви, но замисляли ли сте се, че цветът им пък е важен за настроението в спалнята? Разбира се, добре е да го съобразите с цялостната цветова гама на стаята. Задължително е също да Ви харесва и дизайнът, но все пак помислете и за емоцията, която конкретният цвят ще Ви донесе в края на деня, когато е време за спокойствие и почивка.

В следващите редове ще направим бърз преглед на някои от универсалните цветове за чаршафи и гамите, с които те могат да се съчетаят.

Бели чаршафи

През последните десетилетия класическите бели чаршафи бяха изместени от всевъзможни варианти на цветове и щампи. Истината е, че макар че се цапа най-лесно и петната се открояват наистина ярко по него, бялото спално бельо е най-лесно за поддръжка – малко белина и гореща вода, които другите видове чаршафи трудно биха понесли, тук могат да свършат чудеса. Освен това няма начин цветът да избледнее и да изглежда захабен, както често се случва при цветните модели.

Друго страхотно предимство е, че тези чаршафи се съчетават перфектно с всички останали цветове в спалнята, без да претрупват визията, и създават усещане за лекота, чистота и свежест.

Бежови чаршафи

Бежовите чаршафи са доста неангажиращи и внасят небрежно, спокойно и меко настроение, което създава прекрасна атмосфера за почивка. Внушават асоциации с природата – скали, дървета, пясък и, ако имате красива панорама през прозореца, бежовото спално бельо може да се слее приятно с нея. Бежовото е чудесна идея, ако основните цветове в спалнята Ви са бяло, зелено или червено.

Неприятната част е, че зацапванията няма да са съвсем невидими и петната ще се почистват по-трудно, отколкото по белите чаршафи, тъй като няма да можете да използвате избелващ препарат.

Кремави чаршафи

Кремавите чаршафи носят повече уют и топлина от белите и могат да освежат стаята повече от бежовите. Изглеждат прекрасно близо до бяло, бежово, кафяво, сиво и оранжево.

Сиви чаршафи

Няма спор, че сивите чаршафи ще добавят модерна нотка в спалнята. Освен това те ще паснат перфектно на всеки стил, но и ще направят усещането в стаята една идея по-хладно и остро. Една от най-добрите им характеристики е, че петната не са особено видими по тях и не се налага да ги перете често, за да изглеждат перфектно. Комбинират се отлично с цветове като синьо, бяло и жълто, без значение дали те са по стените, по кувертюрата или по декоративните възглавници.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Още от Любопитно