Какви са дългосрочните ефекти от консумацията на кафе?

Една от най-популярните напитки може леко да повиши кръвното налягане

25.11.2021 | 13:10 Редактор: Искра Ангелова
Какви са дългосрочните ефекти от консумацията на кафе?

Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Много хора го предпочитат като основен начин за събуждане и енергия сутрин и през деня.

Но един от най-големите въпроси, който мъчи любителите на кафе е дали то причинява високо кръвно налягане?

Пиенето на кафе може да повиши съвсем минимално стойностите на кръвното налягане. Този ефект трае около 2-3 часа. А повишението е с около 8 милиметра за систоличното и с около 6 милиметра за диастоличното кръвно налягане. Това е при прием на около 1-2 чаши кафе на ден. Данните са събрани от метаанализ на 34 други изследвания, концентрирани върху ефекта на кафето върху кръвното налягане, пише healthline.com.

Какви са дългосрочните ефекти от консумацията на кафе?

Вероятността консумацията на кафе да причини високо кръвно налягане е малка. Това показват данни от проучване от 2018 година, публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemistry, цитирани от healthdigest.com. В проучването се твърди, че пиенето на 3 до 5 чаши кафе на ден се свързва по-скоро с намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и преждевременна смърт с до 15%.

Кафето е богато на антиоксиданти и витамини. Полифенолите в него могат да допринесат за сърдечносъдовата функция, за намаляване на холестерола, за намаляване на оксидативния стрес и за борба със свободните радикали, според verywellhealth.com. Тези полифеноли могат да допринесат за намаляване риска от увреждане на клетките, за снижаване на сърдечносъдовия риск и риска от възникване на рак, информира az-jenata.bg.

Антиоксидантите в кафето могат да подпомогнат и процесите на кръвосъсирването, като намалят риска от тромби. Полифенолите потискат и възпаленията, като намаляват и нивата на С-реактивния протеин в кръвта, основен показател за възпаления в тъканите. Поддържането на С-реактивния протеин в нормални граници намалява общото възпаление в тялото, което оказва благоприятно влияние и върху сърдечносъдовия риск, пише още verywellhealth.com.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК