Любовната връзка преминава през различни етапи - ето кои са те

За да поддържате здравословни отношения, трябва да приемете различията си

24.11.2021 | 23:47 Редактор: Жаклина Иванова
Любовната връзка преминава през различни етапи - ето кои са те

Любов не означава безоблачно щастие през цялото време. Тя преминава през различни етапи, които имат своите възходи и падения. Борбата с негативите е нещото, с което партньорите се сблъскват постоянно, и което е ключът към изчистването на взаимоотношенията, постигайки хармония и щастие.

За да поддържате здравословна връзка, трябва да приемете различията си, да се обичате въпреки тях и заедно с тях. Това превръща връзката в истинско партньорство, а любовта се извежда на следващо, по-стабилно стъпало.

Динамиката в любовта е различна в различните ѝ етапи. Тя се променя. Поставя партньорите пред предизвикателствата в живота, както в индивидуален, така и в съвместен аспект. Всяка любов търпи трансформации, защото всяка любов преминава през различни етапи. Някои от тях са общовалидни за повечето връзки.

Кои са 4-те етапа, през които любовта преминава?

Романтична фаза

Първият и най-вълнуващ етап, през който любовта преминава, е романтичната фаза. В нея партньорите гледат само един в друг. Страстта е на високо ниво. Виждаме само най-хубавото у партньора си. Не можем да спрем да мислим за него. Той е нашият свят. Обикновено този етап продължава около 2-3 месеца. През това време смятаме половинката си за перфектна. Мислим, че сме открили истинското щастие.

Фокусът към партньора и желанието да сме постоянно в близост до него често пречи на работата ни през този период, пречи на приятелствата ни и ни кара да се чувстваме обсебени. Това е така, защото в първата фаза на любовта се отключват същите невротрансмитери, характерни за пристрастяването, дори към наркотици.

Eтапът на борбата за надмощие

Когато фазата на влюбването и романтичния поглед към партньора отмине се проявяват индивидуалните ни черти от характера. В едно партньорство почти винаги има борба за надмощие, продиктувана от егото. Не всички двойки се борят за едни и същи неща. Но борби неминуемо възникват именно в този втори период, когато се установява кой ще дърпа конците във връзката и по кои точно въпроси.

Фокусът се измества от приликите помежду ви и се насочва към разликите. Това е и етапът, в който много връзки се разпадат, защото партньорите не съумяват да отстъпят, когато това се налага.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК