Какво представляват "атмосферните реки"?

Тези явления ще станат по-големи и вероятно по-разрушителни поради изменението на климата

21.11.2021 | 23:23 Редактор: Теодора Патронова
Какво представляват

През последните седмици канадската провинция Британска Колумбия и американския щат Калифорния бяха залети от проливни дъждове, които за два дни изсипаха количество дъжд, което обикновено пада в тези райони в рамките на цял месец. През следващите години тези явления ще станат по-големи и вероятно по-разрушителни поради изменението на климата, казаха учени, цитирани от Reuters.

Атмосферните реки са "дълги и тесни коридори в земната атмосфера, които пренасят на водни пари над океаните от тропиците до по-умерените региони в количества". Това количество е повече от два пъти по-голям от потока на река Амазонка, според Американското метеорологично дружество.

Тези "реки в небето" са относително често срещани, като по всяко време на Земята има около 11 такива, според НАСА.

Но затоплянето на въздуха и моретата по целия свят причинява условия, които според учените ще ги накарат да задържат повече влага, причинявайки екстремни валежи, когато стигнат до сушата, често на западните брегове на Северна Америка, Южна Америка и Западна Европа.

Атмосферните реки ще се случват около 10% по-рядко до края на този век, но ще бъдат с около 25% по-дълги и по-широки, установи проучването. Това ще доведе до почти удвояване на честотата на най-интензивните атмосферни речни бури.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК