София става трибуна на свободния театър за 11-а поредна година

Фестивалът е прожектор на независими изпълнители и ги показва пред нова публика

20.11.2021 | 14:25 Редактор: Теодора Патронова

София отново е домакин на фестивал за свободен театър. Събитието се провежда за 11-а поредна година и събира едни от най-изявените български и чуждестранни независими артисти.

Танцът среща визуалните изкуства. Минималистични черно-бели рисунки, съчетани с хореография, вкарва зрителите в напълно ново изживяване. Австрийският хореограф Карин Пауър признава, че обича да експериментира с движенията. 

"Ние наистина следваме рисунките и линиите, но понякога изглежда, че създаваме линиите. Танцът дават живот на рисунките, а в същото време линиите дават повече структура, което прави изпълнението по-разбираемо за зрителите", обясни Карин Пауър.

В представлението въображение и реалност се преплитат в едно. Пауър за първи път представя творби пред българска публика. Но вярва, че изкуството е универсално и посланието достига до всеки. 

"Това, което е важно за нас, е да поставим акцент върху връзката между хората. Стремим се да провокираме хората да ги накарат да се замислят за важността на отношенията помежду ни", заяви още тя.

Мотото на фестивала е "вътрешно горене", а смисълът - да горим без да изгаряме, както на сцената, така и извън нея, казват организаторите.

"Идеята на фестивал като нашия е да бъде прожектор на точно тези независими изпълнители и да ги показва пред нова и непозната публика, а може би и позната", коментира Елена Джоглева.

Фестивалът продължава до края на месеца, а зрителите могат да се насладят на театър, танци, филми и уъркшопи.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК