Защо сънуваме?

Човек прекарва приблизително една трета от живота си в сън

19.11.2021 | 06:30 Редактор: Теодора Патронова
Защо сънуваме?

Човек прекарва приблизително една трета от живота си в сън. Въпреки че съществуват много теории, които обясняват защо сънуваме, никой все още не разбира напълно целта на сънищата или какво точно означават те.

Мозъкът е активен през цялата нощ, с особено интензивна мозъчна активност в предния (прозенцефалон) и средния мозък (мезенцефалон) по време на съня с бързо движение на очите (REM), когато сънуваме.

И възрастните, и бебетата сънуват около два часа на нощ – дори и да не си спомнят за това, след като се събудят. Всъщност, учените са открили, че хората обикновено сънуват по няколко сънища всяка нощ, всеки от които обикновено продължава между 5 и 20 минути.

По време на обичайния си живот хората прекарват средно шест години в сънуване. До 95% от всички сънища бързо се забравят малко след събуждане. Според една теория сънищата са толкова трудни за запомняне, защото промените в мозъка, които настъпват по време на сън, не поддържат обработката и съхранението на информацията, необходими за формирането на паметта.

Докато повечето хора съобщават, че сънуват в цвят, приблизително 12% от хората твърдят, че сънуват само в черно и бяло. 

Хората под 25-годишна възраст рядко съобщават, че сънуват в черно и бяло. Хората над 55-годишна възраст обаче съобщават за черно-бели сънища в около 25% от случаите. 

Учените са открили някои разлики между мъжете и жените, когато става въпрос за съдържанието на техните сънища. В няколко проучвания мъжете съобщават, че сънуват оръжия значително по-често от жените, докато жените сънуват препратки към дрехи по-често от мъжете. Друго проучване показа, че сънищата на мъжете в по-голяма степен имат по-агресивно съдържание и физическа активност.

Жените са склонни да имат малко по-дълги сънища, които включват повече герои. Когато става въпрос за героите, които обикновено се появяват в сънищата, мъжете сънуват други мъже два пъти по-често, отколкото жени, докато жените са склонни да сънуват двата пола еднакво.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК