Учени: Има антитела срещу Ковид-19 в кърмата на майки с имунитет

И двата вида осигуряват неутрализация на SARS-CoV-2

16.11.2021 | 20:50 Редактор: Теодора Патронова
Учени: Има антитела срещу Ковид-19 в кърмата на майки с имунитет

Проучване, публикувано в JAMA Pediatrics, в съавторство с изследователи от Медицинския център на Университета в Рочестър и Университета в Ню Йорк, откри доказателства, че майките с два вида имунитет срещу Ковид-19 - придобит след боледуване - тези, които са се заразили с Ковид-19 и са се възстановили, и неболедувалите, но ваксинирани — произвеждат кърма с активни SARS-CoV-2 антитела.

Майките, които са имали имунитет, придобит след боледуване, произвеждат високи нива на имуноглобулин А (IgA) антитела срещу вируса в кърмата, докато имунитетът, придобит от ваксина, произвежда стабилни имуноглобулин G (IgG) антитела.

И двата вида антитела осигуряват неутрализация на SARS-CoV-2. Това е първият път, когато е открито такова доказателство както за IgA, така и за IgG антитела, според съавтор на изследването д-р Бриджит Янг, асистент в Отдела по педиатрична алергология и имунология в Университета в Рочестър.

Едно е да се измерват концентрациите на антитела, но друго е да се каже, че антителата са функционални и могат да неутрализират вируса SARS-CoV-2, пояснява д-р Янг. 

Едно от вълнуващите открития в тази работа е, че кърмата и в двата случая - едната от майки с доказана прекарана коронавирусна инфекция и от майки, получили иРНК ваксинация, съдържат тези активни антитела, които успяват да неутрализират вируса.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК