България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли бейби бум и трябва ли да се ваксинират бременните и кърмачките?

"Ще завършим годината с близо 200 бебенца повече", заяви д-р Румен Велев

29.12.2020 | 09:15 Редактор: Тодор Петров

Над 4600 бебета се родиха от началото на годината в двете общински АГ болници в София - "Света София" и "Шейново". 

"Със сигурност тази година ще завършим с близо 200 бебенца повече в сравнение с миналата година. Силни месеци ни бяха октомври и ноември. Декември е на  нивото на миналата година. 25 бебенца се родиха за празничните дни, които отминаха. За да кажем дали ще има бейби бум, следващите няколко месеца са много важни. Ще покажат дали Ковид кризата е дала отражение върху раждаемостта. Започват да раждат жените, които са забременели през март", обясни директорът на болница ''Шейново'' д-р Румен Велев.

По думите му в началото е имало лек спад и стъписване през март и април. След това е регистрирано увеличение на новите бременни. 

"Очакваме да има повече бебета, защото това първоначално стъписване доста бързо отшумя. В България след кризи винаги раждаемостта е била по-висока. Това отново ще бъде така", заяви д-р Велев пред Bulgaria ON AIR.

В "Шейново" са създали специален Ковид сектор, в който се е извършвало раждането на пациенти с положителни тестове или оплаквания. Имало е 12 такива пациенти от октомври до днес. 7 от тях са родили с цезарова сечение. Като цяло е намален процентът на цезаровото сечение, стана ясно от думите на директора на ''Шейново''.

"Ковид пандемията ще доведе до увеличаване на процента на цезаровото сечение, просто защото така е по-лесно. Процесът на проследяване на раждането при пациенти с положителен Ковид тест понякога е доста трудно, докато чрез цезарово сечение е доста кратък период", обясни д-р Велев.

И изтъкна в ефира на "България сутрин", че според СЗО, като съпътстващо състояние Ковид-19 не се явява индикация за цезарово сечение

"Ако майката се зарази, този вирус няма как да премине през плацентата и бебенцето не може да се зарази. Много жени се притесняват да кърмят, защото може да заразят детето си. Тепърва ще натрупаме данни и ще можем да даваме полезни съвети на нашите пациенти. Съветвахме бременните жени да приемат допълнително витамин D, цинк, витамини от група B", каза още д-р Велев.

Той отбеляза, че няма препоръки при ваксинирането на бременните жени и кърмачките, тъй като не са правени проучвания на ваксините сред тези групи пациенти. Кърменето е доста полезен процес и ако майката е прекарала заболяването, с кърменето ще може да предаде пасивен имунитет на бебето, подчерта специалистът.

"Аз ще се ваксинирам, разбира се. Скоро ще разполагаме с допълнителни ваксини и тогава въпросът ще бъде с коя точно ваксина ще се ваксинираме. Ваксинацията ще реши много от проблемите и ще повиши колективния имунитет", категоричен е д-р Велев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК