Кои са държавите, в които не тече нито една река?

Климатът на планетата не е еднакъв навсякъде

14.11.2021 | 18:20 Редактор: Искра Ангелова
Кои са държавите, в които не тече нито една река?

Доста трудно e да си представим как е възможно да се живее без тези естествени водоеми и че има страни, където те напълно липсват, където не тече нито една постоянна река. 

Общо по света има седемнадесет такива държави, като девет от тях са разположени на острови. Най-голямата страна без реки е огромна по територия, нейната площ е 2 милиона квадратни километра.

Климатът на планетата не е еднакъв навсякъде. Има райони, където валежи изобщо няма или количеството им е малко и нестабилно. Това е едно от основните причини учени от цялата планета да обърнат сериозно внимание на проблема, свързан с водните ресурси. 

Причината за сезонната загуба на вода в осемнадесетте най-големи реки на планетата са природните условия - климатът, който е претърпял промени, и глобалното затопляне. Всяка година тези 18 реки губят до 80% от водата си, пише novate.ru. 

Басейнът на Ефрат - Тигър, който захранва по-голямата част от сирийските и иракските територии, пресъхва много бързо. През 2018 г. подземна река, снабдяваща хората с питейна вода, престана да съществува в Кейптаун (Южна Африка). В Иран река Кум е обявена от Институт за изследване на водата за световен феномен поради колосалната загуба на вода - по-голямата част от собствения ѝ поток.

Коя държавата с най-голяма територия, в която няма реки 

Първото място в този негативен рейтинг е заето от Саудитска Арабия - 2 149 690 квадратни километра. 95 процента от цялата територия на страната е пустиня. През лятото средната температура на въздуха достига 45 градуса по Целзий. В редица райони на тази държава валежи не е имало от няколко години. Прясната вода в това състояние е напълно концентрирана във водоносни хоризонти. Източниците за питейна вода тук са:

морска вода, преминала процедурата по обезсоляване - 50 %; 

невъзобновяеми подземни води - 40%; 

повърхностни води, събрани в планински райони - 10%.

Трябва да се каже, че всички, без изключение, държави, които съществуват на Арабския полуостров, най-големият на Земята, нямат реки от постоянен тип. Повечето от страните от Близкия изток, които са посочени по-долу, разчитат на обезсолени водни ресурси, за да задоволят всичките си нужди от прясна вода. В редица страни водата след дъжд се съхранява с месеци в низините на долините или пресъхналите речни корита. В същото време количеството на такава вода е ограничено, което е свързано с топлината и неблагоприятните метеорологични условия за попълване на ресурса, информира Money.bg.

Коя държава, където няма реки, е най-малката по площ? 

Най-малката, ако може да се нарече пълноценна държава, се нарича Ватикана, която заема площ от едва 0,445 квадратни метра. В нея няма не само реки, но и езера, както и планини, които биха могли да бъдат ледници. Водата тук се доставя от Италия. 

Такава супер малка държава е и Монако, но липсата на водни ресурси в такива страни, не е проблем, който тревожи.

Страните, в които изобщо няма постоянни реки

Арабският полуостров: Саудитска Арабия; 

- Йемен (само в югозападната част има река Вади Хадрамаут, която съществува почти през цялата година);

- Катар; 

- ОАЕ; 

- Оман; 

- Кувейт.

Европейски регион: 

- Ватикана 

- Монако

Островни държави: 

Бахами - Атлантически океан 

Бахрейн - Персийски залив 

Малта - Средиземно море Коморски острови и Малдиви - Индийски океан 

Тувалу, Маршалови острови, Кирибати, Науру - Тихоокеански регион

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК