Уникално: Студент откри случайно нови документи за Георги Раковски

Според Октай Алиев те са неизвестни и неофициални

15.11.2021 | 19:30 Редактор: Жаклина Иванова

Студент по история от Ветово открива нови документи за Георги Раковски. Според него те са неизвестни и неофициални, след като не са били публикувани в научен доклад или изследване.

Октай Алиев е студент по история в Софийския университет. Проявява интерес към живота на Раковски миналата година след научна конференция по случай 200-годишнината от рождението на революционера. Докато търси информация за него, попада на документи от живота му. Сред тях е телеграма от 1865 г. на силистренския валия до великия везир по това време.

"В нея става въпрос, че един човек, така е записано в документа, няма име, няма години, не се споменава откъде е, нито за етноса му, е заявил, че знае къде е Раковски и може да го залови. Но трябва да му се заплати и иска от Османската империя 25 000 гроша, като в началото иска нещо подобно на капаро на първоначална сума, а останалите по-късно. Управителят на Силистра не може сам да се реши да даде сумата на този човек и затова пише една телеграма до великия везир, като му разказва за ситуацията. Великият везир му връща отговор, че Раковски трябва да се залови безпроблемно, т.е без излишен шум", разказа Октай.

Студентът по история попада и на писмена молба от Раковски до великия везир чрез наместника на валията на Шумен. Документът е от 1853 г. и съдържа три листа.

"Интересното тук е, че тази писмена молба, както се нарича "арзухал ", според мен, е писана от Раковски, защото той е владеел османски турски - и писмено и четимо", обясни той.

Последният документ Октай Алиев открива преди броени дни, докато работи по данъчен регистър от 1845 г. на жители на Котел. Той съдържа 228 листа и в него се отбелязва кой какви земи притежава, какви данъци плаща, с какво се прехранва.

"Всъщност се оказа, че е известно за определен кръг от изследователи годината за раждане на Раковски  - в един регистър на населението на Котел. Там са регистрирани само християните, споменава се за Съби, син Стойко, който е на 14 години. Според мен това е Георги Раковски. Годината на документа е 1834-а Ние знаем, че Раковски е роден на 14 април 1821 г. и затова ще се опитаме да направим един пробив в това отношение. Интересното е, че е имал и един син на име Йордан, който е бил на 2 години", каза още студентът.

Октай е готов да публикува документите, но преведени, за да станат достояние на повече хора. Надява се да открие в регистъра информация и за самия Раковски, както и нови данни за историята на Котел.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК