Сигнали, че колегите или шефът ни манипулират

Резултатът от това често е загуба на самочувствие, обърканост, ниска самооценка

11.11.2021 | 21:10 Редактор: Жаклина Иванова
Сигнали, че колегите или шефът ни манипулират

Манипулативното поведение е навсякъде около нас. То се проявява по много различни начини в зависимост от това каква техника използва манипулиращият човек. Терминът "gaslighting" е един такъв тип манипулация, който няма точен превод от английски на български. Той включва манипулационни техники, които имат за задача да накарат "жертвата" да започне да се съмнява в себе си, способностите си. Резултатът често е загуба на самочувствие, обърканост, ниска самооценка.

Този тип манипулация се среща навсякъде в отношенията. Може да се наблюдава в интимните отношения, между приятели, в семейството, както и на работа между колеги или между шеф и подчинен.

Когато някой ви тормози на работа по този манипулативен начин, без значение дали е колега или шефът ви, това се отразява не само на качеството ви на работа, но и на психиката ви, на цялостното ви емоционално състояние. Изкривяването на обстановката и обстоятелствата на работа от страна на манипулатора имат за цел да омаловажат постиженията ви, да ви объркат, да ви накарат да се съмнявате в себе си и в крайна сметка да блокират успеха ви.

Кои са най-честите примери за манипулация от типа "gaslighting" на работа?

1. Манипулаторът ви казва, че никога не е получил презентацията, която е поискал, дори да сте сигурни, че сте изпълнили всички изисквания. Все намира начин да ви критикува – че не е предадена навреме, че не е изпратена с точната разписка, че по някакъв начин не сте синхронизирали кореспонденцията.

2. Манипулаторът става отбранителен, когато започнете да излагате аргументите си. Предизвиква ви да изложите гледната си точка и след това започва да я изкривява, без да приема аргументите ви. Накрая вие започвате да се съмнявате в правотата си, въпреки че усещате, че сте прави.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК