Моноспектакълът на Деян Донков "Камбаната" - специалното събитие на "Киномания"

35-ото издание на фестивала с редица обещаващи заглавия

10.11.2021 | 19:33 Редактор: Елеонора Танева

Седмица остава до старта на 35-ото издание на фестивала "Киномания". Програмата тази година включва селекция от френски, италиански и български филми. Специалното събитие в рамките на фестивала тази година е моноспектакълът на Деян Донков - "Камбаната". 

Селекцията на тазгодишната "Киномания" откроява редица повече от обещаващи заглавия. Сред тях са "Белфаст" на Кенет Брана, отличен с престижната награда на публиката в Торонто, както и "Паралени майки" на Педро Алмодовар, който откри фестивала във Венеция тази година и е челното заглавие на "Киномания" у нас.

"Тази година организацията беше критично трудна. Една от причините е закъснялото издание на фестивала в Кан. Той се проведе не през май, а през юли, което направи много френски филми трудно достъпни, освен това имахме кратки срокове за преговори", заяви програматорът на "Киномания" Владо Трифонов.

Въпреки това Фестивалът на френския филм за поредна година заема почетно място в програмата на "Киномания". Сред емблематичните френски заглавия е "Анет" на Леос Каракас, който откри фестивала в Кан тази година.

Изборът на "Киномания" за специално събитие в рамките на фестивала тази година е моноспектакълът на Деян Донков по многократно награждавания роман на Недялко Славов "Камбаната". Освен че ще играе, Донков е и режисьор.

"Това е една изповед, толкова ми ляга на сърцето и толкова ме вълнува историята на този човек. Недялко Славов ми сподели, че това е негов роднина, Вено, който е преминал през всичко онова, което той описва в романа. Моята цел е по-смело да повярваме в това, че всеки от нас е един храм и можем да се събудим", сподели Донков.

А сред любопитните предложения тази година са някои от най-новите български филми като "Отново съм тук" – биографичният разказ за един от най-знаменитите български алпинисти и общественици Боян Петров. "Чичо Коледа" на режисьора Ивайло Пенчев, отличен с Наградата на публиката на фестивала "Златна роза" във Варна, както и с Наградата на град Варна на фестивала "Любовта е лудост".
 
"Чичо Коледа е една глътка въздух. Повод да забравиш за два часа всички проблеми, които имаш. Да се отдадеш на емоцията, да се усмихнеш", заяви Пенчев.

А човекът, който закупи най-много билети за фестивала, ще получи наградата "Георги Ангелов" за "киноман на годината" и ще може да гледа всички прожекции на следващото издание на "Киномания" напълно безплатно.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК