България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Камбаната" на Деян Донков и какво ни предлага "Киномания"

Актьорът и организаторът на фестивала гостуваха в "България сутрин"

01.11.2021 | 09:07 Редактор: Тодор Петров

"Камбаната" – така е озаглавен моноспектакълът на актьора Деян Донков по едноименния роман на Недялко Славов. Актьорът представя една изповед за катарзиса и духовното просветление на героя, за светлината и силата, която му дават любовта и вярата. 

"Всеки човек е своеобразен храм. Трябва да ударим камбаната на всяка душа. Героят в "Камбаната" има две убийства. Не всеки човек трябва да  мине през неговия житейски път, но в този роман има толкова много неща, за които човек може да разсъждава. Трябва да се прочете и след това да се гледа или първо да се гледа и след това да се прочете", каза Деян Донков в "България сутрин".

Актьорът посочи още, че в случая става въпрос за живеене с тази роля. Самият той приема много лично историята. "Камбаната" ще може да бъде видян на живо на 26 ноември в зала 1 в НДК.

"Пътят, който извървява героят, катарзисът го извежда към вярата, любовта и спасението - това е изповедта на този бивш затворник, който е извършил две убийства. Има необходимостта да премине през сложния път, който ще го заведе до светлината. Вярата и любовта ще спасят света", каза на свой ред организаторът на фестивала "Киномания" Хермина Азарян.

Пред Bulgaria ON AIR тя изтъкна, че "Киномания" идва, за да ни даде глътка въздух и чувство за празничност.

"Винаги изкуството те извежда от конкретиката, от буквалността, от статистиката. И ти дава друга гледна точка. Дава ти онази пауза, от която човек има нужда", отбеляза Азарян.

"Киномания" се открива на 18 ноември в НДК. Откриваме с великолепен филм на Педро Алмодовар - "Паралелни майки". В зала 1 следват също толкова значими и хубави филми. Ще трябват сертификати, ако дотогава не се промени ситуацията. В НДК е открит мобилен център-лаборатория, където могат да си направят тестове при закупуването на билети", обясни организаторът на фестивала.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК